Sinds de coronacrisis in de jaren 2020 tot 2022, maar vooral na de Russische inval in Oekraïne in het voorjaar van 2022 is de inflatie aanzienlijk toegenomen. Inflatie houdt in dat er sprake is van waardevermindering van geld en dus van prijsstijgingen. Dit klinkt natuurlijk negatief, want de producten en diensten die mensen afnemen worden prijziger. Terwijl tegelijk de lonen vaak niet meestijgen. En dat betekent minder koopkracht, minder bestedingsruimte en voor veel mensen minder luxe. Toch is inflatie niet alleen maar negatief. Een waardevermindering van geld heeft gelukkig ook enkele positieve kanten. Maar wat zijn die positieve aspecten van inflatie precies? In dit blog lees je welke pluspunten geldontwaarding allemaal heeft of kan hebben!
Er komt meer geld in de economie
Een van de grootste voordelen van inflatie is dat mensen in principe minder gaan sparen. Je geld op de bank laten staan als er sprake is van geldontwaarding, betekent dat je vermogen aan het verdampen is. Tijdens periodes van inflatie zijn particulieren en ook bedrijven daarom meer geneigd om hun geld te investeren in bijvoorbeeld vastgoed, innovatie en duurzame producten. En dat is natuurlijk volledig, omdat deze aankopen de economie een impuls (kunnen) geven. Inflatie of geldontwaarding betekent dus niet de economie niet goed draait. Juist tijdens deze periodes kunnen economieën financiële injecties krijgen, innoveren en daardoor de basis leggen voor een sterkere economie.
Lenen wordt interessanter tijdens inflatieperiodes
Inflatie heeft voor consumenten en particulieren in het algemeen een positief effect op de rente van leningen. Door geldontwaarding dalen rentetarieven vaak, waardoor het aangaan van leningen interessante wordt. Doordat mensen die de inflatie niet kunnen compenseren bij geldontwaarding meer geld nodig hebben, neemt het aantal leningen toe vaak toe. En dat geleende geld wordt vaak weer terug de economie in gepompt, waardoor de economie ook van deze kant een push krijgt.
Beleggers en huiseigenaren profiteren vaak van inflatie
Tijdens inflatieperiodes zijn het onder meer beleggers en woningeigenaren die profiteren van de prijsstijgingen. Vaak worden beleggingen en zeker ook vastgoed meer waard. Woningen, bedrijfspanden en ook aandelen zijn namelijk waardevast en duurzame beleggingen voor de toekomst. Tijden met geldontwaarding zijn vaak periodes waarin woningen, beleggingspanden flink in waarde stijgen. En dat kan je als eigenaar of belegger een hoop extra rendement opleveren.
Voordelen voor ondernemers en particulieren met schulden
Een prettig aspect dat bij inflatie hoort, is dat personen en instanties met schulden hier profijt van hebben, omdat schulden minder waard worden. Net als producten en diensten ontwaarden leningen, kredieten en schulden mee. De waarde van schulden vermindert dus. En daar hoef je als ‘schuldenaar’ niets aan te doen, want dit gaat namelijk helemaal vanzelf. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je bij inflatoire trends nóg meer moet gaan lenen!